Hur bedömer man ett vin utan att prova innehållet?

 
 

Bland annat genom att kontrollera vinets vätskenivå i flaskan. Korken förändras med åldern och leder ofta till att vin avdunstar. Vinets ålder är således avgörande för om det anses vara en normal minskning av volymen eller om det utsatts för onormala förhållanden. Dom olika stadierna beskrivs med speciella förkortningar som t.ex High fill/neck, Base of neck och Bottom-shoulder. När vinet nått nivån Bottom Shoulder är det troligtvis odrickbart. Andra bedömningskriterier är etikettens skick och kapsylens kondition. Nersjunkna korkar är för övrigt inget bra tecken då sannolikheten är stor att vinet drabbats av oxidation.

 
 
 

Om kvalité och förfalskningar

Likaväl som man ser förfalskningar av klockor, dyra väskor och fina klädmärken så blir det tyvärr även allt vanligare med förfalskningar av vinflaskor. I samband med detta kommer jag att delta i en utbildning i Hong Kong under hösten 2019 och lära mig mer. En unik utbildning som endast genomförs två gånger per år med ett begränsat antal kursdeltagare. Utbildningen är strikt reserverad för personligt inbjudna och för de som blivit inbjudna genom minst två kända referenser, då det tyvärr även här finns bedragare som vill lära sig mer om detta ämne.

Återkommer senare i höst, då jag säkert kan berätta mer.